Cum afli dacă ai Isofix la mașină?

ISOFIX-ul este un sistem de prindere, în mașină, a scaunului auto pentru copii. Este important să aflăm dacă avem ISOFIX la mașină, ca să știm către ce model de scaun auto să ne îndreptăm.

Putem găsi foarte ușor dacă mașina noastră este echipată cu ISOFIX. La modelele mai moderne, găsim etichete cusute pe banchetă, exclusiv în locurile din dreapta și stânga (nu la mijloc). Sau găsim chiar lăcașuri special create pentru a ușura găsirea și utilizarea ISOFIX-ului. În ce privește scaunele cu ISOFIX, acestea sunt dotate cu doi clești speciali, situați în partea din spate / jos.

La modelele auto mai vechi, trebuie să căutăm cu mâna la îmbinarea dintre spătarul și șezutul banchetei. De cele mai multe ori, ISOFIX-ul nu este vizibil direct, ci trebuie să depărtăm puțin partea de jos a spătarului de banchetă, ca să descoperim dacă se văd cele două cleme ale unui ISOFOX, prinse în caroseria mașinii.

În cazul în care mașina noastră nu vine echipată cu ISOFIX, ne rămâne opțiunea montării unui kit de Isofix.e auto.n prealabil însă, ar fi bine să ne interesăm, la reprezentanța mașinii noastre, dacă modelul Care nu este deloc scump (raportat cel puțin Îla beneficiul pe care-l aduce cu sine), și este și ușor de montat. În ultimă instanță, putem opta și pentru montarea kitului de ISOFIX la un servicpe care-l deținem are lăcașurile făcute pentru înșurubarea kitului de ISOFIX.

25 thoughts on “Cum afli dacă ai Isofix la mașină?”

  • Bună ziua!
   Cel mai sigur este dacă suni la reprezentanță (oricare din țară, dacă nu ai în orașul tău), comunici seria de șasiu și te informează sigur despre situația voastră. Asta în cazul în care nu găsești inelele isofix la căutare directă cu mâna (uneori trebuie să îndepărtezi mai bine spătarul de șezut, la banchetă), sau dacă nu găsești locașul deja pregătit pentru înșurubarea kitului isofix.

   Reply
  • Salutare! Montarea în sine nu este complicată, însă ar trebui văzut cu cei de la reprezentanța Dacia, pe seria de șasiu, dacă pe modelul vostru este prevăzut să poată fi instalat un kit isofix. Dacă da, îl puteți cumpăra și instala singuri, fiindcă trebuie înșurubate doar două șuruburi. Eventual contactați-mă dacă aveți răspuns pozitiv despre posibilitatea instalării kitului isofix, și discutăm atunci detalii. Spor! 🙂

   Reply
  • Bună Corina,
   Cel mai bine ar fi să iei legătura cu reprezentanța, și să ceri răspuns la această informație în funcție de șasiu. Sunt multe modele care pot diferi.

   Reply
  • Salut Vlad, dacă mașina este din 2014 inclusiv, obligatoriu are Isofix.
   Oricum, caută dacă scrie Isofix pe o bucată de material, sau dacă se văd plasticele de ghidaj, sau doi ”nasturi” mici negri, cu desenul unui copil pe scaun. Dacă nu găsești nimic vizibil, încearcă să distanțezi zona de întâlnire dintre spătarul banchetei și șezut, așa cum se vede în video, în căutarea celor două inele de prindere Isofix.
   Dacă ești din Cluj, te aștept cu drag să verific pentru tine dacă ai Isofix sau nu.

   Reply
  • Bună Cristina!

   Ideea este că nu știu dinainte, nu am o bază de date. Ca pași de făcut, ar fi:
   – să verifici foarte foarte bine dacă nu este cumva ascuns efectiv isofix-ul, acolo la întâlnirea dintre spătarul și șezutul banchetei, doar la locurile din dreapta și stânga. Vezi cu mâna, ca în video, și în sus, și în jos, mai la stânga, mai la dreapta….
   – dacă nu și nu, trebuie să suni sau să mergi la reprezentanță, cu numărul de șasiu al mașinii (îl găsești în Cartea tehnică sau pe talon), și să-i rogi pe ei să verifice dacă, pentru modelul tău de mașină, se poate adăuga un kit de isofix.
   – dacă nu merge nici așa, atunci să nu-ți faci griji, fiindcă există scaune bune rear facing (dacă erai în căutarea unui astfel de scaun, pe care eu îl recomand până la cel puțin 2 ani), și aici te pot ajuta cu detalii suplimentare.

   Drumuri sigure!

   Reply
  • Bună Larisa!
   Am sunat la Dacia (Cluj), din păcate nu știu să-mi spună la telefon dacă Dacia Laureat din 2008 are sau nu isofix.
   Am consultat internetul, în dotările standard ale unei Dacii Laureat model 2008 nu apare menționat isofix-ul (sursa: http://www.autobook.ro/masini-noi/dacia-logan-1-4-mpi-laureate-2008-75cp-m5-dotari-standard.html).
   Dacă ești din Cluj, te aștept la Centrul Teri, unde pot verifica gratuit (durează 10 secunde) dacă ai isofix sau nu.
   Dacă nu ești din Cluj, dar te afli într-un oraș care are reprezentanță Dacia, poți merge la ei pentru a vedea fizic dacă există isofix pe mașină. Altfel, va trebui să suni și să indici Seria de Șasiu, și pe baza acesteia să verifice în calculator dacă are isofix sau nu.

   Pe de altă parte, să știi că isofixul, luat ca atare, nu înseamnă neapărat un scaun mai sigur. Criteriile corecte pentru un scaun sigur, pentru copii cu vârsta cuprinsă între 0 – 4/5 ani, sunt:
   1. Să permită purtatul invers direcției de mers, până la cel puțin 18 kg (ale copilului), respectiv aprox. 4 ani
   2. Să fie omologate conform normei i-Size (și nu doar ECE R44/04).
   3. Ideal să aibă notă Gut în testul ADAC
   4. Cea mai tare caracteristică de siguranță este să fie un scaun omologat cu testul PLUS din Suedia.
   Abia după aceea putem discuta despre: cu / fără isofix, cu / fără rotație 360 grade etc.

   Pentru detalii suplimentare despre alegerea unui scaun auto sigur pentru bebe, îți stau cu drag la dispoziție, teri.ro/contact.

   Reply
 1. Buna ziua,
  Dețin un logan 2005 si nu are isofix si nici nu cred ca are prevazut sa ii pot monta kitul. Pentru autoturisme le care nu au isofix este posibilă montarea unui astfel de kit?
  Multumesc

  Reply
  • Salut Cosmin!
   Mulțumesc pentru mesaj.
   Ai putea verifica după numărul de șasiu, mergând la reprezentanță.
   Teoretic, dacă nu sunt date găuri cu filet pe interior (dacă nu sunt vizibile), cred că trbuie să vă orientați către un scaun cu prindere exclusiv în centură. Aici vă pot ajuta să faceți o alegere cât mai bună.
   Ar fi de văzut, dacă șasiul Daciei este același cu cele la care s-a început adăugarea isofixului. să vedeți puțin la reprezentanță dacă nu se pot da acele găuri. Cel mai sigur și bine v-ar răspunde chiar de la reprezentanță.
   Dacă mai pot ajuta, teri@teri.ro, 0724719179… îți stau cu drag la dispoziție.

   Reply
  • Bună ziua! Nu știu dacă Opel Corsa B are Isofix :-). Contează anul, modelul. Cel mai recomandat este să suni la reprezentanța Opel cea mai apropiată, și să îi întrebi pe ei, folosindu-te de numărul de șasiu (se găsește pe talon). Dacă ești din Cluj, te pot ajuta cu o verificare directă și gratuită a mașinii. Ce mai putem face: o sesiune video WhatsApp sau Facebook, tu ții telefonul în zona în care îți spun, și poate așa reușim să identificăm dacă există isofix, sau măcar dacă există găurile care să permită adăugarea unui kit de isofix. Dacă dorești varianta asta, te rog să-mi scrii pe sms sau WHatsApp, la 0724719179. Mulțumesc!

   Reply
  • Salut Nicolae!
   Cel mai ok este să suni la reprezentanță și să le comunici numărul de șasiu, și ei să verifice dacă este prevăzut kit de isofix pentru acest model.
   E foarte greu de spus altfel, și mai ales de la distanță, fiindcă sunt diferite serii de mașini, pe caroserii foarte similare sau chiar identice, iar unele au, altele nu au posibilitatea de adăugare isofix.
   Nu ești din Cluj? Dacă dorești, putem face o verificare prin video call, să vedem dacă există sau nu isofix la mașina ta. Te rog scrie-mi pe WhatsApp 0724719179 dacă te încântă ideea unui video call pentru a verifica dacă ai sau nu isofix la mașină. Mulțumesc și zi bună în continuare! 🙂

   Reply
 2. Buna ziua! Ma puteti ajuta cu un sfat pt alegerea unui scaun inaltator fara Isofix? Momentan folosim un Logan din 2012, care nu are isofix si cred ca nici gaurile pt a monta sistemul. Sau exista scaun inaltator care poate fi folosit si cu isofix si cu centura masinii? Intreb pt ca avem o masina care are isofix, dar e in service pt reparatii dupa o accidentare si dupa aceea as vrea sa folosim Isofixul. Acum e o situatie provizorie de folosire a masinii Logan. Ar fi ideal un scaun pe care sa.l putem folosi acum fara isofix, apoi la masina cu isofix. Inainte de accident, foloseam scaun Maxi Cosi Pebble Isofix, care din pacate nu poate fi montat doar cu centura masinii. Copilul are 4a7luni, 16kg, 100cm. Multumesc anticipat!

  Reply
  • Bună Diana! Fiind un caz mai complex, aș încerca să iau legătura cu tine direct. Dacă se poate, te rog muult să-mi scrii un mesaj pe WhatsApp (eu am 0724719179). Ulterior, dacă ești de acord, te pot suna eu la telefon. Mulțumesc!

   Reply
  • Salut Ionuț! Cer scuze fiindcă-ți răspund așa târziu!
   Trebuie să cauți cu mâna, ca în filmuleț, în locul unde se întâlnește spătarul cu șezutul.
   Dacă nu găsești cele două inele de prindere, ca în video, rămâne să vezi dacă există cele două căpăcele din cauciuc. Se vede și asta în filmuleț, ca să-ți fie mai ușor să vezi ce trebuie să cauți.
   Și dacă nu sunt nici cele două căpăcele de cauciuc, atunci înseamnă că mașina nu dispune de isofix.
   Însă nu trebuie disperat! 🙂
   Există modele de scaune foarte foarte bune, care se prind doar în centuri. Motivul fiind că au o durată mai lungă de viață, vor ține copii mai grei. Pe când, isofixul are niște limite, din acest punct de vedere.
   Isofixul reprezintă un sistem de fixare a scaunului în automobil. Dar, în sine, nu este neapărat un sistem mai sigur decât centura, și nici vice versa.
   Dacă dorești cumva sfaturi în privința alegerii unui scaun auto, indiferent de modalitatea de fixare în automobil, mă poți contacta direct, 0724719179 sau să-mi scrii pe WhatsApp pe acest număr. Mulțumesc și baftă!

   Reply
 3. Pt o Dacia logan 2019 se poate monta scaun de copil.in locul din dreapta fata?
  Ma interesează pt copil 6 ani,scaun ff…și ce tipuri de scaun ar potrivi?
  Unde pot găsi informația aceasta?de scoica știu ca se montează cu spatele la.sensul de mers,dar scaunul?
  Multimesc

  Reply

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.