La magazin vin deseori părinți care-mi spun că au cumpărat diverse articole pentru copii, dar nu le-au folosit deloc. Aici nu-i vorba doar de bani risipiți, ci mai degrabă de investiție neprofitabilă. De ce să nu cumperi ceva care să-ți fie cu adevărat util și de ajutor, ție ca părinte, în loc să achiziționezi produse care doar vor umple spațiul?
Dar cum putem ști dinainte ce va fi de strictă necesitate, sau de ce ne putem lipsi – cel puțin într-o primă fază – în creșterea copilului? În acest articol, am pus vizorul pe două articole foarte comune: pătuțul și căruciorul. Nu m-am limitat la optica mea, ci am întrebat și părinții. Astfel, am lansat un topic pe un grup de facebook. Întrebarea mea a sunat așa: ”Astăzi ați mai cumpăra pătuț și cărucior înainte de nașterea lui bebe?” Din 47 de mămici respondente, 23 au răspuns ”categoric da”, 12 au răspuns ”categoric nu”, celelalte 12 mămici oferind răspunsuri nuanțate, adică ar cumpăra doar unul sau altul dintre articole, însă cu diverse condiționări.
Este foarte interesant de constatat că discuția aceasta are conexiuni directe cu co-sleeping-ul (mama și bebe dorm în același pat) și cu purtarea bebelușilor (babywearing-ul). Orice decizie a unui părinte trebuie respectată, însă este bine de știut care sunt opțiunile disponibile. Uneori este atât de greu de ales, încât varianta cumpărării căruciorului și a pătuțului pare cea mai puțin riscantă: dacă nu va fi nevoie de ele, măcar le-am avut în casă, pentru orice împrejurare. Abordarea corectă însă presupune – în opinia mea – pregătirea mămicilor pentru cât mai multe și corecte variante posibile. Astfel încât, atunci când se apropie momentul, s-o aleagă pe cea mai apropiată de sufletul ei.
Și aici intrăm în subiect, nuanțele fiind nesfârșite. Din fiecare însă, se poate trage o concluzie valabilă. Spre exemplu, Oana și Dania au scos o laterală a pătuțului și l-au lipit de patul mare, facilitând astfel alăptatul. Irina îsă nu a folosit pătuțul până la 3 luni, și a descoperit că bebe se înțelege foarte bine cu Manduca. Bianca – în schimb – alternează folosirea căruciorului cu Manduca din dotare. Diana menționează că alăptatul este mai ușor și mai discret în wrapul țesut (decât dacă ar folosi căruciorul, ca mijloc de transport). Ruxandra spune că a vrut să stea liniștită, așa că a cumpărat totul înainte :-). La primul copil a folosit și cărucior și pătuț, la al doilea doar căruciorul. Amuzându-se la maxim, Maria spune: ”cunoastem faza cu patutul….depozit de jucarii a fost :))”.
Nu aș vrea să direcționez într-o parte sau alta, dar pot confirma și eu că astăzi, cu internetul și curieratul rapid la îndemână, o achiziție nu durează mai mult de 24h. În plus, din experiența personală (adică a soției :-), 3 copii), am văzut că s-a descurcat mai bine, cel puțin în primele săptămâni, cu co-sleeping-ul. Dacă bebe nu-i lângă tine când trebuie să-l alăptezi (sau măcar într-un pătuț lipit de cel mare), este greu să te ridici în picioare, să mergi să-l iei pe bebe, să-l alăptezi, iar în picioare, iar înapoi la pătuțul lui bebe etc. Până se stabilizează puțin lucrurile și-și revine mămica, este foarte util să fie totul cât mai simplu, fiindcă resursa odihnă este cea mai importantă, în această perioadă.
În ce privește căruciorul, îmi este clar că situațiile sunt foarte diverse. Un lucru este însă cert: purtarea bebelușului pare să reproducă mai bine mediul intra-uterin, datorită poziției copilului și a apropierii fizice față de mamă. Plus de asta, oferă o mobilitate atât de importantă, și în casă, și afară. Mâinile părintelui purtător sunt libere, dar și protejate de un purtat nesănătos și solicitant pentru încheieturi / coloană, atunci când folosim doar brațele pentru a-l ține pe bebe.
Una peste alta, informarea cât mai bună din timpul sarcinii este esențială. Folosiți grupurile de facebook, sau pistonați cu întrebări prietenele care au născut deja. O perspectivă în care pare că toate produsele din lume sunt necesare poate să încarce o viitoare proaspătă mămică cu emoții mai puțin pozitive, distrăgând atenția de la subiectele esențiale legate de primele momente de după nașterea lui bebe.