Cum aleg un scaun auto sigur pentru copil?


Există 4 niveluri de siguranță ale scaunelor auto pentru copii.

Pe scurt:
– nivelul 0 – pericol vital!!!
– nivelul 1 – pericolul vital se menține la cote ridicate!
– nivelul 2 – siguranță minim acceptabilă
– nivelul 3 – siguranță foarte mare

Vrei să te ajut în alegerea unui scaun auto? Fac asta din 2014 :-).
Scrie-mi pe Fb mess sau pe WhatsApp.

Nivelul zero presupune că bebe este ținut în brațe dacă este mic, sau nelegat în centuri dacă este vorba de un copil mai măricel sau mare.
La nivel zero de siguranță, în cazul unei frâne puternice sau al unui impact frontal copilul va fi proiectat cu forță în interiorul mașinii înspre direcția de mers, fără niciun control din partea părintelui care-l însoțește. În cel mai rău caz, copilul va fi proiectat afară prin geam.

Nivelul 1 presupune că bebe stă prins într-un scaun auto, însă este poziționat prea devreme cu fața la direcția de mers. Adică înainte de cel puțin 2 ani, știind că ideal este să călătorească invers direcției de mers până la aproximativ 4 ani.

La nivelul 1 de siguranță, în cazul unui impact frontal sau al unei frâne puternice pericolul major este reprezentat de aplecarea bruscă a capului, cu risc de leziuni la nivelul măduvei. În contextul în care capul este mare și mai ales greu în raport cu corpul (cântărește 25% din greutatea corpului la naștere, versul 6% la un adult), iar vertebrele se află într-un lent proces de întărire (osificare), care abia la vârsta de 6 ani se finalizează în proporție de 90%.

Nivelul 2 presupune utilizarea unui scaun auto care poate fi poziționat invers direcției de mers până la 18 kg (aprox. 4 ani), însă care nu a trecut neapărat teste importante de siguranță precum ADAC (Germania) sau PLUS (Suedia), sau nu corespunde nici măcar normei i-Size.

La nivelul 2 de siguranță, în cazul unui impact frontal sau al unei frâne puternice capul copilului nu se va mai apleca brusc înainte, riscul unor leziuni la nivelul măduvei / al coloanei fiind diminuat considerabil.

Nivelul 2 de siguranță este minimum acceptabil, din punctul de vedere al siguranței în mașină, când călătorim cu bebe sau copil în vârstă de cel puțin 2 ani.
Atenție însă fiindcă informația specificată în descrierile online nu este totdeauna clară în ce privește greutatea până la care poate fi ținut un scaun auto invers direcției de mers. De obicei te impresionează funcțiile (rotire, poziție bună de somn, scaun pe categorii multe de vârstă și buget ok), dar când vine vorba despre limita pentru rear facing, de cele mai multe ori este doar 13 kg. Verifică acest aspect înainte de achiziție.

Nivelul 3 reprezintă vârful de siguranță, și presupune că:
– scaunul poate fi poziționat invers direcției de mers până la cel puțin 18 kg / ideal 25 kg (dacă spațiul în mașină permite)
– scaunul are rezultate bune și foarte bune în teste importante și riguroase precum ADAC (Germania) sau este omologat cu testul PLUS (Suedia).

Activarea nivelului 3 de siguranță presupune însă anumite acțiuni precise din partea părinților, și anume:
să nu-l ia în brațe pe bebe nicio secundă în timpul mersului, fiindcă atunci scad la nivelul 0 de siguranță.
– dacă dispun de un scaun care poate fi poziționat cu spatele ȘI cu fața la direcția de mers, să nu-l folosească cu fața la direcția de mers înainte de cel puțin 2 ani, și ideal să nu-l folosească deloc cu fața la direcția de mers, în afara cazului când se constată rău de direcție (copilul varsă când este pus cu spatele la direcția de mers). Altfel coboară călătoria la nivelul 1 de siguranță.

La Centrul Teri din Cluj-Napoca vei găsi doar scaune auto de nivelul 2 sau 3 de siguranță.

Dacă consideri acest articol de folos, aș aprecia să-i dai un Like sau Share către persoane pe care aceste informații le-ar ajuta.

Te salut cu drag!
Andrei CosmoviciPe scurt despre mine:
Am fondat și lucrez la Centrul Teri din Cluj-Napoca, din 2009.
Înainte chiar de 2014 am început să consiliez părinți în alegerea scaunului auto potrivit.
În 2014 am avut primul contact cu un scaun auto rear facing. De atunci mă specializez continuu în privința acestui subiect.

2 thoughts on “Cum aleg un scaun auto sigur pentru copil?”

  1. Bună seara. Mă puteți ajuta cu câteva informații?
    Mașină Skoda Octavia 1 (fără isofix), fetiță de 10 luni , înălțime 73 cm, 7.8kg. Ce scaun să alegem ? Mulțumesc

    Reply
    • Salut Iulian! Mulțumesc pentru mesaj :-). Așa cum scriu și în articol, prima recomandare la care n-aș renunța este să alegi un scaun care s-o țină pe fetiță cu spatele la direcția de mers, până la cel puțin 18 kg (aprox. 4 ani). Acest filtru nu este suficient, evident, și trebuie să ne gândim și la alte criterii, cum ar fi: bugetul, dacă dorim să fie cu rotație sau nu (funcția asta e cam dependentă de isofix), dacă vrem limită până în 18 sau 25 kg, dacă vrem exclusiv rear facing sau și front facing… Sunt multe detalii. Eu aș începe prin a încerca să determin dacă într-adevăr nu există isofix pe mașină. Uite un video pe care l-am realizat în acest sens, durează 1 minut și te poate lămuri asupra acestei chestiuni: https://youtu.be/2DeBoYt_fWU. Fiind mai greu să determinăm aici într-un comentariu scaunul potrivit pentru voi, Iulian, îți recomand să luăm legătura direct. Dacă dorești, aștept mesajul tău pe WhatsApp (sau Telegram), numărul meu este 0724 719 179. Mulțumesc!

      Reply

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.