Ce facem când bebe nu mai are răbdare în scaunul auto?

Imediat după naștere, bebe doarme foarte mult. Asta poate constitui un avantaj când vrem să-l luăm cu noi în mașină. Mai târziu însă crește nevoia lui de interacțiune și de mișcare, concomitent cu scăderea răbdării.

Este impropriu să ne gândim, în acele momente, că scaunul este de vină. Doar un procent minor din reacția lui bebe poate să fie cauzat de un scaun mai puțin confortabil.

Cel mai bine este să ne pregătim pentru faza de nerăbdare a lui bebe în scaunul auto, care poate să dureze câteva luni bune.

De obicei, compromisurile aplicate de părinți nu țin totdeauna cont de nevoia și de faza de dezvoltare în care se află bebe. Mai degrabă decât să ne adaptăm noi acestei faze, îi ”cerem” lui bebe să se adapteze nevoilor noastre de deplasare.

Această abordare duce în mod firesc la aplicarea unor compromisuri riscante, cum ar fi luatul în brațe, lăsatul liber prin mașină etc.

Problema centrală legată de acest subiect privește capacitatea părinților de a se adapta etapei de dezvoltare în care se află bebe. Lista de sacrificii care se deschide odată cu nașterea lui bebe (de multe ori, chiar înainte de naștere) este lungă, așa că un nou punct pe acea listă nu ar reprezenta ceva neobișnuit. Cu toate acestea, este de remarcat faptul că, într-adevăr, nevoia de deplasare cu automobilul personal este foarte mare, și decizia renunțării la drumuri împreună cu bebe poate fi uneori foarte dificilă, în funcție de contextul familial.

În orice caz, iată variantele pe care le văd a fi sigure și acceptabil de aplicat, atunci când bebe nu mai are răbdare, iar întoarcerea prea devreme cu fața sau scoaterea lui din centuri i-ar pune viața în pericol:
– dacă nu e musai de musai, să renunțăm la drum.
– dacă situația o permite, să scădem numărul de kilometri sau de drumuri făcute cu bebe în mașină
– în vederea binelui copilului, să invităm rudele și prietenii acasă, pe perioada critică, astfel încât să evităm deplasarea cu el în mașină.
– dacă sunt cumpărături de făcut, să meargă doar un părinte cu mașina, iar celălalt să rămână acasă cu bebe
– să prevedem un concediu mai aproape de casă, sau pentru care să folosim mijloace de transport care să-i permită lui bebe să se desfășoare în siguranță (tren, de ex.).

De cele mai multe ori, astfel de sugestii ajung târziu la urechile părinților, iar ei nu mai au timpul necesar să reflecteze la ele, să le integreze, și într-un final, să le aplice.

3 thoughts on “Ce facem când bebe nu mai are răbdare în scaunul auto?”

 1. Bună am o fetita de un amsi are 10 kg. Doresc un scaun cu pozitie somn dar din păcate nu am găsit isofix la mașină mea. Ce scaun îmi recomandați. Sau un sfat. Mulțumesc

  Reply
  • Bună Gianina! Mulțumesc pentru mesaj :-).
   Ce model de mașină ai, și mai ales – din ce an fabricată?
   Ești oare din Cluj? Ai putea trece pe la Centrul Teri să verific dacă are isofix sau nu?
   Hai să începem discuția de la aceste detalii, și mergem apoi ușor ușor către găsirea unei soluții :-).
   Dacă dorești, putem comuta discuția pe WhatsApp, eu am 0724 719 179, și spune-mi că mi-ai scris pe blogul Teri legat de acest subiect.
   Mulțumesc!

   Reply

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.