Interviu cu Alexandra Dimitriu, producătoare scutece textile.
1. În primul rând, o lămurire legată de termeni. Scutece textile, lavabile, refolosibile: există vreo diferență?

Termenii se referă la acelaşi obiect: scutecul care se spală şi se refoloseşte timp îndelungat.

 

2. De ce scutece lavabile și nu de unică folosință?

Există foarte multe motive publicate de revistele de specialitate în ultimii ani legate de folosirea scutecelor lavabile în detrimentul scutecelor de unică folosinţă. Primul pe care eu îl menţionez

 

este sănătatea bebeluşului. Scutecele lavabile, deşi sunt folosite de secole, în nici un studiu nu au fost arătate ca factor al unor afecţiuni, pe când cele de unică folosiţa la acest moment sunt puse ca factor a peste 10 afecţiuni grave şi mai puţin grave. A doua motivaţie este partea ecologică, pentru că trăim în secolul XXI şi trebuie să fim responsabili pentru planeta pe care o lăsăm moştenire tocmai acestor bebeluşi. Motivaţia financiară este, în funcţie de familii, şi ea foarte puternică. La un calcul scurt demonstrasem că poţi economisi în jur de 86% cu scutecele refolosibile faţă de cele de unică folosinţă. Şi motivele continuă; însă sunt trecute prin filtrul personal al fiecăruia.

 

3. Cum știe o mamă dacă scutecele lavabile sunt o soluție pentru ea?

Singura metodă este să încerce. Din punctul meu de vedere nu cred că există mămică sau bebeluş căruia să nu i se potrivească ţinând cont că variantele puse la dispoziţia consumatorului existente la ora actuală sunt foarte uşor de folosit şi întreţinut. Dar repet, trebuie încercat. Luat o bucată şi trecut la treabă.

 

4. Câte feluri de astfel de scutece există? Care ar fi un criteriu de alegere?

Există foarte multe tipuri de scutece oferite de către producătorii de scutece. Eden Baby s-a axat pe 4 modele. Cu buzunar, cu buzunar de noapte, totul-în-unu şi totul-în-doi. Criteriul după care un client ar alege unul dintre cele patru modele este în funcţie de bugetul alocat acestor scutece şi preferinţele personale. Scutecele cu buzunar sunt universal iubite de mamici, bone şi tătici pentru că seamană foarte mult, ca utilizare, cu cele de unică folosinţă. Scutecele totul-in-unu (sau AIO cum li se mai spune) sunt preferate atunci cand există o soluţie de uscare (balcon deschis, curte, uscător de rufe) datorită timpului de uscare însă este o opţiune îndragită de bone şi tătici datorită faptului că într-o piesă ai şi partea impermeabilă şi partea absorbantă. Scutecele totul-în-două-părţi (sau AI2 denumirea generică) este varianta cea mai economică pentru că este singurul scutec la care partea impermeabilă poate fi folosită de mai multe ori până se pune la spalat. Astfel pentru excursii sau concedii se arată varianta cea mai uşoară.

 

5. Care este durata de viață a unui scutec lavabil?

Scutecele textile Eden Baby au garanţia oferită de noi de un an pentru defecte şi trei ani au perioada de utilizare (de viaţă). Aceşti trei ani pot fi prelungiţi dacă scutecele sunt întreţinute corespunzator şi sunt respectate instrucţiunile scrise pe eticheta.

 

6. Copilul simte mai repede umezeala într-un scutec lavabil?

În mod cert DA. Multă lume percepe acest lucru ca find un minus al scutecelor textile. Însă vă dau câteva argumente de ce acest lucru este de fapt un plus. Cel mai important lucru este că veţi fi anunţat când copilul este murdar ca să ştiţi să îl schimbaţi. Prin schimbarea frecventă a scutecului dumneavoastră, în calitate de parinte, protejaţi copilul de riscurile unei infecţii urinare şi al iritaţilor. Un al doilea argument este că multă lume se plânge că nu pot scoate scutecul din rutina zilnică. Scutecele lavabile vin în ajutorul părintelui prin impulsonarea bebeluşului de a conştientiza eliminările şi a trece, prin voinţă proprie, la oliţă/wc. Aici vă ataşez şi un link (din păcate în engleză) către un articol despre EC <comunicarea eliminării> care confirmă importanţa ne-învăţării copilului în mizeria proprie.
http://en.wikipedia.org/wiki/Elimination_communication
7. În deplasări și concedii este mai dificilă utilizarea scutecelor lavabile?

Nu. Atunci când eşti iniţiat şi dedicat folosirii scutecelor textile utilizarea lor nu mai este întreruptă pe perioada deplasărilor fie ele mai mici sau mai mari. Există accesorii care te pot ajuta să faci scutecitul textil şi în deplasare la fel de plăcut. Scutecele pot fi schimbate la fel de uşor ca cele de unică folosinţă, se pot depozita în geantă, într-un sac special -wetbag- sau chiar un sac de gunoi. În concedii se pot folosi scutece gen Totul-în-două unde este mai puţin de spălat şi se pot spăla de mână sau în maşina de spalat a pensiunii/hotelului.

 

8. Vara se poate să-i fie prea cald copilului?

Este demonstrat, şi pentru asta vă dau şi un link foarte ilustrativ pentru acest fapt, că deşi sunt mai groase nu ţin mai cald. Motivul este simplu: materialele din scutecele textile permit pielii să respire. Scutecele Eden Baby, fără excepţie, au interiorul 100% natural care oferă un plus de confort în timpul utilizării. Vă provoc la un exerciţiu de imaginaţie : Gandiţi-vă că vara, stând la grătar, aveţi pe cap o pungă şi după 2 ore de stat în soare vi se oferă posibilitatea de a purta o căciulă din bumbac. Ce alegeţi?
https://www.youtube.com/watch?v=IKpCcUznbaI
9. De la ce vârstă și până la ce vârstă pot fi utilizate scutecele lavabile?

Acest lucru depinde de marca şi modelul scutecului. Majoritatea scutecelor Eden Baby sunt marimi universale care se reglează şi se potrivesc bebeluşilor de la naştere şi până la oliţă.

 

10. Scutecele lavabile sunt igienice? Cum se procedează cu spălatul? Nu durează prea mult?

Scutecele lavabile sunt igienice. Acestea se dezinfectează cu un dezinfectant special numit Miofresh. Nu necesită fierbere şi nici întreţine specială. Rutina de spalat în general este urmatoarea: timp de 2-3 zile scutecele murdare se depozitează într-o găleată cu capac pentru a nu lăsa mirosul să invadeze camera. Când dorim să le spalăm se bagă în maşina de spalat şi se adaugă o unitate de dezinfectant pe lângă detergentul obişnuit sau special pe care îl folosim. Se întind pe uscator sau se usucă în maşina de uscat rufe. Legat de cât durează vă mai provoc la un exerciţiul de imaginaţie: Calculaţi cât durează să duceţi gunoiul zilnic aşa cum suntem forţaţi cu cele de unică folosinţă. Acuma calculaţi cât durează să încarcaţi o maşina de rufe cu 12 chiloţei şi să îi întindeţi o dată la două trei zile. Care operaţiune durează mai mult?

 

11. Există scutecul lavabil perfect?

Scutecul lavabil perfect este acela care i se potriveşte bebeluşului tău. Fiecare bebeluş are conformaţia diferită, astfel există posibilitatea ca unele modele de scutece să se aşeze mai bine şi unele mai puţin bine, la fel ca şi orice articol vestimentar.

 

12. Există o rigoare în utilizarea materialelor din care se confecționează scutecele?

Producătorii de scutece autorizaţi au obligaţia de a respecta normele privind materialele din care sunt confecţionate, ţinând cont că sunt folosite pe bebeluşi acolo unde pielea este cea mai sensibilă. Astfel toate materialele pe care Eden Baby le foloseşte respectă aceste norme, sunt testate şi prezintă garanţia de la producatorul materialului respectiv. În plus faţă de garanţia pe care noi o avem pentru materiale, noi garantăm clientului că 12 luni scutecul este asigurat de orice defect.

 

13. Ce ar mai fi de știut, în privința scutecelor lavabile, și nu te-am întrebat?

Mămicile din România de-abia recent au ajuns să afle de generaţia nouă de scutece textile care nu ne complică existenţa. La primul contact cu termenul de scutec textil lumea işi imaginează un patrat de material pus pe copil care trebuie după aceea spălat la mână şi fiert. Noi încercăm prin evenimente, flyere, prezenţa noastră la diverse acţiuni să atragem atenţia că această perspectivă este distorsionată şi să arătăm adevarata faţă a ce înseamnă scutecitul textil şi în ce modalitate ne ajută pe noi, ca părinţi, să oferim ce este mai bun pentru bebeluşii nostri.

Mulțumesc Alexandra!