2014-03-18
Interviu cu Andrei Madly, producătorul Marsupi Plus, din Cluj-Napoca.
Situl Marsupi Plus: marsupi.ro.
1. Salut Andrei, de ce un port-bebe și nu un cărucior?
Păi nu e chiar sau-sau. Depinde de părinți, de condiții, de stil de viață… Un port-bebe are avantaje asupra căruciorului atunci când lui bebe și / sau părinților / mamei le place să fie purtați / să poarte în brațe. Sau, dacă familia locuiește la etaj, și căruciorul ar trebui să fie cărat în sus și-n jos (cu bebe în brațe!).
Sau, dacă drumul pînă în parc e destul de accidentat, dacă trebuie să schimbăm mijlocul de transport, dacă mergem cu metrou / tramvai etc. Cred că ai prins ideea: cu port-bebe putem fi mai supli, mai flexibili, mai ușori, mai mobili.
În plus, pe net circulă un video care arată ce vede un bebe din cărucior, și ce vede din port-bebe. Google it (:o>)
2. Pare tentant să ții copilul cu fața spre lume, să poată vedea mai bine. Ce înseamnă poziție corectă în port-bebe? Se poate purta lateral sau la spate? Cât de tare trebuie strâns bebelușul în port-bebe?
Pozitia corectă trebuie să fie potrivită anatomiei copilului, să fie comodă și plăcută. Poziția M sau “broscuță” este o astfel de poziție. Purtătoarele ergonomice (explic mai jos ce înseamnă ergonomic) asigură tocmai această poziție, și folosesc părintele ca pe un suport pentru copil.
Copilul vede destul de mult și dacă este cu fața către părinte. Dacă e pe lateral / șold, vede tot. Dar, la nevoie se poate și retrage sau feri. Dacă e cu fața înainte, este supus unui “bombardament vizual” de care nu se poate ascunde.
Cum purtăm (față, șold, spate) depinde de modelul de purtător, de vârsta copilului, de ce dorim, câtă experiență avem etc.
E bine ca bebe să fie bine fixat, să nu balanseze. Lor le place la înghesuială, în primele 9 luni au avut puțin spațiu locativ.
3. Sunt multe port-bebeuri, de la sling și wrap (cu țesătură elastică sau fixă) pana la așa-numitele SSCuri. Cum poate ști un părinte care port-bebe i se potrivește mai bine?
În principiu din 2 surse: de la alții și din proprie experiență. De la alții: utilizatori (prieteni, colegi, etc), specialiști (medici, moașe, doula, consilieri purtare), recenzii / experiențe de pe net.
Proprie experiență: de preferință, încercați mai multe modele în primele luni de sarcină (mai târziu poate doar tatăl (:o>). Dacă se poate, încercați cu copii de vârste diferite, și purtați-l o vreme. După naștere, dacă se poate încercați înainte de-a cumpăra. De la prieteni, sau chiar de la magazin. Intră pe forumuri și vezi cine ar fi dispus(ă) să te ajute. Chiar dacă plătești o chirie sau o garanție, tot e mai bine să te asiguri că vă potriviți. Cel mai scump purtător e acela pe care nu îl folosești.
Nu lăsați prietenii/rudele să dea banii pe un purtător oarecare: spuneți-le ce doriți sau ce nu doriți. Eu am avut mai mulți clienți care au cumpărat de la mine purtătorul pe care și l-au dorit părinții copilului.
4. Există un timp maxim recomandat de purtare a bebelușului?
Există un mod recomandat de viață? Bebelușii nu știu nici politețe, nici milă de părinți. Ei comunică dacă ceva e prea mult. Scutecul nu se poate schimba în purtător, nici alimentarea nu e simplă.
Ca adult: antrenează-ți mușchii, ia-o încet, nu exagera.
5. Bebe adoarme ușor și repede în port-bebe. Este ok să doarmă la verticală?
Mamele ale căror copii nu prea dorm, dar adorm în port-bebe, consideră că e o binecuvîntare.
În perioada intrauterină, bebe nu doar că dormea, dar stătea toată ziua în poziții față de care cea din port-bebe e boierie.
Un lucru care e semnificativ aici: într-un purtător bun bebe e susținut sub coapse, la fund, spate și burtă, e o susținere foarte bună, bine distribuită, fără concentrări de forțe. E ok să doarmă în port-bebe. Dacă nu i-ar conveni, n-ar dormi.
6. Se poate alăpta în port-bebe? Ușor și discret :-)?
Depinde. De unghiuri, de înălțimi, de mediu, de atitudinea celor din jur. Probabil că nu e cea mai comodă variantă. Experiența mea cu alăptatul e zero, dar știu mame care practică alăptatul în port-bebe, poziția cea mai facilă e cînd bebe e purtat pe șold.
7. Există o întrebare legată de început, de primul moment în care bebelușul ar putea fi purtat. Care este acesta? Există precauții asociate cu nașterea prematură?
Cum spuneam și în răspunsul 5, un purtător bun îl susține pe bebe mai bine decât poate părintele cu mâinile. Deci, dacă un bebe este luat în brațe, teoretic ar putea sta și într-un purtător, uneori chiar mai bine. Depinde mult de model, de dexteritatea părinților etc.
Normativele europene pleacă de la 3,5 kilograme. Este o greutate la care un bebe e în mod cert (…) bine dezvoltat, si un purtător bun poate fi utilizat fără rețineri (atenție la utilizarea corectă).
Mulți nou-născuți au sub 3,5 kg, dar sunt sănătoși și perfect dezvoltați. Dar asta nu o poate stabili de la distanța la care este nici normatorul european, nici un alt specialist care nu vede copilul.
Mai concret: dacă aveți întrebări, nedumeriri etc, consultați un specialist: medicul pediatru sau puericultor.
Pentru cei născuți prematur situația necesită atenție mărită, și aici specialistul are primul și ultimul cuvânt: pe de o parte, contactul fizic cu părintele se pare că are un efect foarte benefic asupra dezvoltării lui bebe, pe de alta prematurii își au provocările și nevoile lor specifice.
8. Limita de vârstă / greutate în utilizarea unui port-bebe?
Limita inferioară cred că am acoperit-o cu răspunsul anterior. Limita superioară? Putem să purtăm și un bebe greu sau foarte greu, putem purta un școlar în unele purtătoare. Dar de ce am face-o?
Câteva situații posibile: un copil accidentat, sau teren foarte accidentat, sau un copil cu mobilitate redusă, sau oboseală mare, sau… Pentru a purta copiii mai grei (15 kg și mai sus) e nevoie de condiție fizică, respectiv antrenament.
9. Pe vreme bună apare și cheful de plimbare. Ce ne facem însă iarna? Fiind în poziție statică, bebelușul va fi afectat de frig? Există accesorii speciale pentru vreme rece?
Noi recomandăm purtarea pe sub hainele groase, atunci nici bebe nu mai trebuie înfofolit, și circulația sângelui nu e limitată. Și aici depinde de modelul de purtător, și ce anume facem. Din casă în casă (vizită la Popești) sau din casă în mașină e una, din casă în parc poate fi alta, mai ales dacă îl ducem pe bebe să se joace în parc…
Există hanorace / huse speciale pentru utilizarea cu port-bebe, unele pentru frig, altele pentru ploaie, altele pentru ambele.
10. Ce secret ne mai poți spune despre port-bebeuri?
Cred că majoritatea “secretelor” le-am aflat de la utilizatori (:o>).
Sunt multe purtătoare pe piață, și nu cred că este vreunul “perfect”. Important e să vă găsiți unul care vi se potrivește. Și să-l folosiți. Cu plăcere.
Mulțumesc!
Purtător ergonomic:
Port-bebe ergonomic este denumit/considerat cel care (sus)ține copilul într-o poziție fiziologică, comodă, sănătoasă.
Sunt purtătoare care nu sunt ergonomice, uneori vezi pe stradă unele în care copilul pare că înoată pe spate… Iar părintele are nevoie de o mână sau de ambele ca să se asigure că nu pierde copilul.
Din punctul de vedere al părintelui, ergonomia înseamnă funcționalitate și comfort. Dacă purtătorul nu are o centură, toată greutatea se va duce pe umeri. Dacă bretelele sunt înguste, sănătate multă!